Jaké vitaminy obsahuje červená řepa:
Červená řepa by měla být pravidelně zařazována do vašeho jídelníčku, díky velkému obsahu vitaminů a minerálů. Řepa obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, například esenciální živiny, dále vitamíny jako je jód, zinek, hořčík, saponiny, flavonoidy, chlór, sodík, betain, vápník a další přírodní dusitany.
Červená řepa je vhodná při léčbě cukrovky, pomáhá lepšímu spánku, nastartuje slabý imunitní systém, používá se při léčbě anémie, aterosklerózy, snižuje vysoký krevní tlak a upravuje činnost štítné žlázy.
Ingredience na krém z červené řepy:
Na polévku:
olivový olej
60 g třtinového cukru
sůl
mletý černý pepř
kůra a šťáva z 1 BIO citronu
100 g červené cibule
600 g červené řepy
75 ml červeného vína
2 lžíce červeného vinného octa
1 l zeleninového vývaru
Na smetanové krutony
500 g zakysané smetany
6 lžic nasekané pažitky
3 lžíce naloženého křenu
Příprava osvěžujících smetanových krutonů
Zakysanou smetanu smícháme spolu s pažitkou a křenem. Osolíme dle chuti a vložíme do tvořítek z ledu. Necháme zmrznout v mrazáku.
Příprava krému z červené řepy
Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a červenou řepu. V hrnci rozehřejeme olej spolu s cukrem. Připravíme karamelovou směs. Přisypeme cibuli, kterou orestujeme a necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a octem. Po vypaření alkoholu přidáme vývar a řepu. Následně necháme probublávat po dobu třiceti minut. Nakonec polévku rozmixujeme do jemného krému. Po vychladnutí dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Podávání:
Ze zmrzlé smetanové kostky nastrouháme hoblinky, které naservírujeme na polévku, naservírovanou v misce. Dozdobíme kůrou z citronu, kterou jsme nakrájeli na slabé nudličky. Polévku nezapomeneme pokapat olivovým olejem.