Vzpomínka
Jistě mi prominete malý příběh, který se stal, když mi bylo asi sedm let. Můj táta byl nadšený rybář a každý rok v létě nachytal plno kapříků. Vybrané kousky se dávaly zamrazit, abychom měli pochoutku na Vánoce. Tatínek zabalil ryby do sáčku a podal mi je se slovy: "Dej to na mrazák.". Vzala jsem tedy náklad a odkráčela do místnosti, kde stála velká lednička a na ní byl postavený menší mrazící box. Přisunula jsem si židli a sáček s kapry položila nahoru na mrazák a velice spokojeně odešla. Za pár dnů počal táta větřit a divil se, že něco někde smrdí. Já jsem mu udiveně oznámila, že to nejspíš budou ti kapři, co leží nahoře. Maminka se strašně smála a povídala mému otci, že si nemá stěžovat, přece ho poslouchám na slovo! Každé Vánoce nyní od táty slyším: "Kapra dej DO mrazáku, ne NA mrazák!"
Jak připravit chutnou večeři?
Pár let už jíte na svátky pouze smaženého kapra v trojobalu a pomalu se vám to zajídá? Nevadí, vždyť změna je život a ať už zalistujete v kuchařkách nebo nakouknete na internet, jistě najdete plno výborných receptů a rad, jak dosáhnout co nejlepší chuti. Stačí například jen pozměnit "kabátek", ve kterém rybu jíte. Například obal z těstíčka nebo kukuřičných lupínků je krok jinam, ale velmi se neodkloníte od zažitého standardu. Z exotičtějších receptů bych ráda zmínila Čínu z kapra nebo Čevapčiči z kapřího masa. Pokud vám vánoční ryba chutná, jistě nepohrdnete ani těmito způsoby úpravy.
Pokud jsem dobře sledovala zprávy, kapříci nemají letos nijak významně podražit, cena má spíše stagnovat, takže nic nebrání tomu oddat se ve svátky požitkům, které přináší jejich výborné maso a nezaměnitelná chuť.