Dnešní vánoční kapr



Dnešní rodiny již tolik neudržují vánoční zvyky, spousta jich se vytratilo v dějinách, ale kapr na štědrovečerní večeři se peče, smaží nebo vaří stále. Je pravdou, že nadšení pro tento jeden druh ryby pokleslo, na některých stolech nalezneme spíše například pangase, pstruha či lososa, ale rybí maso zatím jednoznačně v Čechách vede před drůbežím nebo vepřovým.



Dnešní vánoční kapr


 

Vzpomínka

 

Jistě mi prominete malý příběh, který se stal, když mi bylo asi sedm let. Můj táta byl nadšený rybář a každý rok v létě nachytal plno kapříků. Vybrané kousky se dávaly zamrazit, abychom měli pochoutku na Vánoce. Tatínek zabalil ryby do sáčku a podal mi je se slovy: "Dej to na mrazák.". Vzala jsem tedy náklad a odkráčela do místnosti, kde stála velká lednička a na ní byl postavený menší mrazící box. Přisunula jsem si židli a sáček s kapry položila nahoru na mrazák a velice spokojeně odešla. Za pár dnů počal táta větřit a divil se, že něco někde smrdí. Já jsem mu udiveně oznámila, že to nejspíš budou ti kapři, co leží nahoře. Maminka se strašně smála a povídala mému otci, že si nemá stěžovat, přece ho poslouchám na slovo! Každé Vánoce nyní od táty slyším: "Kapra dej DO mrazáku, ne NA mrazák!"

 

 

Jak připravit chutnou večeři?

 

Pár let už jíte na svátky pouze smaženého kapra v trojobalu a pomalu se vám to zajídá? Nevadí, vždyť změna je život a ať už zalistujete v kuchařkách nebo nakouknete na internet, jistě najdete plno výborných receptů a rad, jak dosáhnout co nejlepší chuti. Stačí například jen pozměnit "kabátek", ve kterém rybu jíte. Například obal z těstíčka nebo kukuřičných lupínků je krok jinam, ale velmi se neodkloníte od zažitého standardu. Z exotičtějších receptů bych ráda zmínila Čínu z kapra nebo Čevapčiči z kapřího masa. Pokud vám vánoční ryba chutná, jistě nepohrdnete ani těmito způsoby úpravy.

 

Pokud jsem dobře sledovala zprávy, kapříci nemají letos nijak významně podražit, cena má spíše stagnovat, takže nic nebrání tomu oddat se ve svátky požitkům, které přináší jejich výborné maso a nezaměnitelná chuť.



Publikováno dne: 14.12.2019






Zatím žádné příspěvky



Přidávat komentáře můžou pouze registrovaní uživatelé. Přihlaste se - Přihlášení Mikaton





Je nám líto, ale nebyly nalezeny žádné produkty.



    Strana: | 1 |
    Vybrali jsme k tématu: 0 produktů.
    V magazínu Mikaton publikujeme články, v kterých se můžete dozvědět spoustu zajimavých informací. Magazín Mikaton vydáváme už od počátku eshopu. Tento článek Dnešní vánoční kapr jsme napsali ke zboží, které je vypsáno pod článkem. Mikaton je hlavně eshopem v němž nakoupíte výhodně zboží za nízké ceny pro sebe i pro Vaše blízké. Článek v magazínu byl publikován 14.12.2019, je tedy možné, že výpis produktů už může být nekompletní dnes. Proto pro kompletní výpis zboží si proklikněte do doporučovaných kategorií, kde získáte kompletní přehled.